Tekstil İşi Neleri Kapsar, Tekstil Sektörü Hakkında
Tekstil (Alm. Tekstil, Fr. Tekstil, İng. Tekstil) elyaf, iplik ve kumaşlardan oluşan malzemeleri, bu malzemeleri üretmek için kullanılan yöntem ve süreçleri ve tüm tedarik zincirinin organizasyonunu içerir.
Endüstriyel alan. Tekstil ve hazır giyim endüstrisi, lifleri ve iplikleri faydalı nesnelere dönüştüren süreçleri içerir.
Bu tanıma göre bu sektör elyaf hazırlama, iplik, dokuma, örme, boyama, baskı, terbiye ve nihai üretim işlemlerini (kesim, dikim) kapsamaktadır
Tekstiller, çeşitli yöntemlerle (dokuma, örme ve dokunmamış yüzey teknikleri) her türlü tekstil elyafından yüzey elde eden teknikler olarak tanımlanabilir.
Giyim, insanoğlunun varoluşundan bu yana insanın en önemli üç ihtiyacından biri (giyecek, yiyecek ve barınma) olagelmiş ve insanlık var olduğu sürece var olmuştur.
Tekstiller çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Giydiğiniz her şeyi, bazı mücevherleri ve her türden aksesuarı içeren imalat endüstrisi için genel bir terim. Kullanılan başlıca ürünler hayvansal, bitkisel, sentetik ve mineral kökenli liflerdir. Bu, Türkiye'nin en önemli ve istihdam açısından zengin sektörlerinden biridir.
Tekstil, dokuma veya örme kumaş anlamına gelen Latince texere kelimesinden gelir.
Elyaf terimi, tekstil liflerini, tekstil ürünlerini, yan ürünleri ve bunların kullanımından elde edilen ürünleri içerir.
Bu yüzeylerden yapılan giysiler (yani dokumalar), insanların kendilerini havanın etkilerinden koruma ihtiyacından doğmuştur. önce bu amaçla. Hayvan derileri, keçe. Eğirme teknolojisinin gelişmesiyle elde edilen iplikten yararlanılarak örme ve dokuma kullanılmıştır.
Öte yandan giyim, bedeni koruma işlevinin yanı sıra sosyal bir markalaşma unsurudur ve insanlar farklı giysiler giyerek sosyal statülerini gösterirler.
Bu giysinin sosyal işlevi, dokuma işleminden önce ve sonra boyaların kullanılmasıyla daha da geliştirilmiştir.
Bu aşamada, iplik ve yüzey oluşturma teknikleri gelişti.
Örneğin desenler, örme kumaşlar, dokuma kumaşlar, dokusuz kumaşlar vb.
Tekstil terbiye işlemleri daha da geliştirildi (kumaş baskı, flok baskı vb.), akıllı ve teknolojik tekstil üretimi geliştirildi.
Batı dillerinden gelen "tekstil" kelimesi basitçe "kumaş" anlamına gelirken, Türkçe'de terim daha geniş bir anlam kazanmıştır.
Tekstil sektörü, hazır tekstil ve ev tekstili olmak üzere iki ana kategoriye ayrılıyor. Hazır giyim, tekstil endüstrisinin giyim ile uğraşan ve ürünlerini üreten kısmıdır.
Ev tekstili, ev tekstili ürünlerinin imalatı ile ilgilenen sektördür. Bu ürünler arasında perde, çarşaf, nevresim, her türlü örtü, havlu ve diğer ürünler yer almaktadır.
Hazır giyim ise insanların günlük giyim ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılamakta ve iç giyim, dış giyim, yazlık ve kışlık gibi birçok alt kola ayrılabilmektedir.